środa, 29 czerwca 2016

Tarta z porami i kozim serem


Ciekawa i smaczna tarta z porem i kozim serem na kruchym spodzie. Ważne żeby ciasto i farsz było dobrze doprawione.

forma: forma 15 x 26 cm.


Składniki:
ciasto:
  • 300g mąki
  • 90g smalcu
  • 90g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz

nadzienie:
  • 500 g pora
  • 25 g masła
  • 300 ml mleka
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 jajka
  • ¼ gałki muszkatołowej i dodatkowo gałka do posypania tarty
  • 125 g miękkiego sera koziego
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych


  1. Wykonanie:
    Ciasto:
    • Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto.
      Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
    • Formę wyłożyć ciastem, tak żeby trochę wystawało, nakłuć dno widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 15 minut.
  2. nadzienie:
    • Połowę sera koziego posiekać, resztę pokroić w plastry.
    • Pory umyć i pokroić w cienkie plastry a następnie usmażyć na maśle na dużej patelni. Do pora dodać większość listków tymianku, smażyć aż por będzie miękki.
    • Por przełożyć do dużej miski, dodać mleko, ¼ gałki muszkatołowej, jajka i przyprawy. Ubijać do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
    • Dodać posiekany ser kozi i jeszcze chwilę ubijać.
  3. Nadzienie przełożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć ser kozi, posypać resztą tymianku i odrobiną gałki.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez 30 - 40 minut do momentu aż farsz się zetnie.
  5. Odciąć nadmiar ciasta, podawać ciepłe.


2 komentarze:

Print