SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY


Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być dodatkiem do obiadu, lekką przekąską w ciągu dnia lub jednym ze składników burgerów, hot dogów czy spring rollsów. Z dodatkiem świeżej papryki, rzodkiewki i szczypiorku. Doprawiona pysznym majonezowo-miodowym dressingiem, do którego, dla zrównoważenia smaku, dodałam odrobinę octu jabłkowego.
Przed podaniem posypana pokruszonymi orzechami nerkowca.
Surówkę można przygotować wcześniej, także z białej kapusty.

SKŁADNIKI / 2-4 porcje
  • około 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1 mała czerwona cebula lub szalotka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść orzechów nerkowca
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DRESSING
  • 1 płaska łyżka  ksylitolu lub cukru/ miodu /syropu klonowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • DRESSING: W miseczce mieszamy ksylitol lub cukier/miód z octem jabłkowym.  Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli, octu lub cukru. 
  • KAPUSTĘ opłukujemy, osuszamy, obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Drobno szatkujemy i przekładamy do miski.
  • Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Lekko rozgniatamy w moździerzu lub siekamy na desce.
  • Rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w małą kosteczkę. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy. Przekładamy do miski z kapustą. 
  • Dodajemy posiekany szczypiorek i orzechy. Polewamy  sosem majonezowym i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku dodając więcej soli lub miodu lub octu jabłkowego.
  • Do czasu podania przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz