KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ


Proste i bardzo aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie.
Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów. 
To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan. Koniecznie podajecie je z jogurtem naturalnym i cząstkami limonki lub cytryny do wyciśnięcia.  
_________________________
SKŁADNIKI /  2 porcje

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 2 x 200 g)
MARYNATA
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1 łyżeczce: soli morskiej, słodkiej papryki w proszku, startego na tarce korzenia imbiru
  • po 1/2 łyżeczki: wędzonej słodkiej papryki w proszku, nasion kuminu(kminu rzymskiego) i kolendry roztartych w moździerzu, czarnego pieprzu, przyprawy garam masala
  • po 1/4 łyżeczki: chili w proszku, mielonego cynamonu
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
SOS
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 400 g pomidorów z puszki/ np. takich
  • 1/4 szklanki gorącego bulionu lub wody
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki 30% (można dać więcej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: po 1 łyżeczce ziaren kolendry  i kuminu roztartych w moździerzu, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy
DO PODANIA: jogurt naturalny, pokrojona na cząstki limonka lub cytryna, posiekane listki kolendry lub natki pietruszki, świeża papryczka chili, ugotowany na puszysto ryż
_____________________________
WYKONANIE
  • KURCZAKA myjemy, dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych błon. Każdy filet kroimy na ok. 6 plastrów i dokładnie obtaczamy mieszance przypraw, przekładamy do miseczki. Dodajemy starty czosnek, oliwę, jogurt oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1 godzinę do zamarynowania (można na całą noc). 
  • SOS: Na patelni o wysokich rantach lub w szerokim garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut, aż będzie miękka i szklista. Dodajemy starty czosnek i wszystkie przyprawy oraz mielone migdały. Smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, 1 łyżeczkę cukru oraz 1/4 szklanki bulionu lub wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 7 minut. Dodajemy mleczko kokosowe lub słodką śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minut. 
  • W międzyczasie, na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na dużym ogniu obsmażamy po minucie z każdej strony, zamarynowane kawałki kurczaka ( lekko oczyszczone z nadmiaru marynaty). Przekładamy do sosu, gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 10-15 minut lub do czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy bulionem, wodą lub mleczkiem kokosowym.
  • Odstawimy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą lub natką oraz papryczką chili.
  • Podajemy z ryżem oraz jogurtem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz