BITKI WOŁOWE


Pyszny, tradycyjny obiad, który ze smakiem zjedzą i dorośli i dzieci. 
Mięso przygotowane w ten sposób zawsze wychodzi delikatne, kruche i wprost rozpływa się w ustach. Smakuje idealnie z kremowym,  aromatycznym sosem. 
 Całość można przygotować wcześniej i odgrzać w dniu podania. Będzie idealne na obiadokolację po pracy lub na bardziej uroczysty obiad w gronie rodziny lub znajomych.
Jako dodatek sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, czy pęczak. Świetne będą też ziemniaczki lub po prostu pieczywo. 
Jeśli mimo oprószenia płatów mięsa mąką, gotowy sos będzie się zbyt rzadki, możecie zagęścić go poprzez kilkuminutowe gotowanie bez przykrycia (w celu odparowania części płynów) lub dodać  więcej mąki. Do miseczki wsypujemy 1-2 łyżeczki mąki pszennej i dokładnie łączymy z 2 łyżkami zimnej wody. Dolewamy kilka łyżek ciepłego sosu i mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do garnka z sosem i energicznie mieszamy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.


Pamiętajcie, że w miarę upływu czasu, podczas stygnięcia sos będzie gęstniał. Jeśli więc nie zamierzacie zjeść wszystkiego tuż po ugotowaniu, nie dosypujcie zbyt dużo mąki na raz.

SKŁADNIKI / 6-8 porcji
  • 1 kg wołowiny z udźca
  • 2 szklanki gorącego bulionu lub wody
  • 2 ząbki czosnku / pokrojone w plastry
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia + opcjonalnie: 1-2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu 
    PRZYPRAWY
    • 2 listki laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 łyżeczki ziaren kolendry
    • ¹⁄₂ łyżeczki majeranku
    • ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
    • ¹⁄₂ łyżeczki nasion gorczycy
    • ¹⁄₂ łyżeczki czarnego pieprzu
    • ¹⁄₂ łyżeczki soli
    • szczypta chili w proszku
    DO PODANIA: kasza gryczana, surówka z tartych buraczków
    WYKONANIE
    • W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i gorczycy oraz nasiona kminu rzymskiego. Przesypujemy do miseczki. Dodajemy majeranek, pieprz, sól oraz szczyptę chili w proszku. Mieszamy.
    • Mięso kroimy w poprzek włókien, na plastry grubości około 1 cm. Układamy na arkuszu folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie płaty. 
    • Oprószamy mieszanką przypraw (można to zrobić dzień wcześniej), a na koniec obtaczamy w mące i strzepujemy jej nadmiar.
    • W szerokim, rondlu zagotowujemy bulion lub wodę i trzymamy na małym ogniu
    • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Obsmażamy bitki partiami, z dwóch stron, na dużej mocy palnika. Krótko i szybko do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka z gotującym się bulionem. Powtarzamy z resztą mięsa.
    • Na patelnię wlewamy pozostałą łyżkę oleju. Dorzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając. Pilnujemy, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony czosnek oraz listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy 1 minutę. Dolewamy 3-4 łyżki wody lub bulionu. Mieszamy i przelewamy całość do garnka z mięsem.
    • Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2-3 godziny lub do czasu, aż mięso będzie kruche i miękkie.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz