SMAŻONY "RYŻ" Z KALAFIORA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM


Rozdrobniony kalafior w formie sałatki na ciepło jest fantastyczną alternatywą dla białego ryżu. 
Przygotowany w ten sposób może stanowić samodzielne danie lub być świetnym dodatkiem do mięs i ryb. 
Dzięki rozdrobnieniu uzyskuje ciekawą ziarnista strukturę przypominającą ryż właśnie. Usmażyłam go na patelni z dodatkiem startego czosnku i posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami (poza sezonem można użyć fasolki szparagowej - również mrożonej). Na koniec podałam z jajkiem sadzonym, posiekaną papryczką chili i odrobiną sosu winegret. 
______________________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 500 g świeżego kalafiora
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ¹⁄₃ pęczka świeżych szparagów
  • 2 jajka
  • ¹⁄₄ świeżej papryczki chili
  • ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska, pieprz
WINEGRET
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • WINEGRET: W miseczce mieszamy musztardę z miodem, czosnkiem i szczyptą soli. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy oliwę i roztrzepujemy małą rózgą lub widelcem, do otrzymania gładkiej emulsji.
  • KALAFIOR dzielimy na różyczki, rozdrabniamy w malakserze lub rozdrabniaczu na małe kawałeczki wielkości ziaren ryżu. Można drobno posiekać na desce lub zetrzeć na tarce.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce.  Odłamujemy twarde i grube końce szparagów(same złamią się w odpowiednim miejscu) i kroimy na 1-2 cm kawałki (w zależności od grubości).
  • Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy starty czosnek, rozdrobniony kalafior i szparagi. Smażymy 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Od czasu do czasu możemy skrapiać składniki łyżką wody. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy
  • Na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu smażymy 2 jajka sadzone (lub gotujemy je w koszulkach). Gotowe posypujemy posiekaną papryczką chili i układamy na "ryżu" z kalafiora. Podajemy na talerzach udekorowanych sosem winegret.
ZapiszZapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz