Składniki na 2 duże pizze z młodymi ziemniakami na cienkim spodzie:
ciasto:
500g mąki – ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700
3 dag drożdży
szczypta cukru
2 szczypty soli
3 łyżki oliwy
ok 250ml ciepłej wody
sos:
6 łyżek jogurtu
4 łyżki oliwy
pieprz, sól
2 ząbki czosnku
dodatki:
kilka młodych ziemniaków
ok 4-6 łyżek oliwy
ok 20 dag sera żółtego
sól morska
pieprz
rozmaryn
Jak zrobić Pizze z młodymi ziemniakami:
Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę mieszamy z solą.
Kiedy drożdże „ruszą” wlewamy je do mąki, dodajemy oliwę i wyrabiamy, najpierw łyżką potem ręką (można też w robocie kuchennym).
Wyrabiamy aż ciasto będzie się odchodzić od ręki, wtedy kulę ciasta wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Sos:
Jogurt mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Dodatki:
Ziemniaki szorujemy i kroimy na jak najcieńsze plasterki.
Ser ścieramy na tarce.
Składanie Pizzy z młodymi ziemniakami:
Kiedy ciasto podwoi swą objętość, zagniatamy je minutę a następnie dzielimy na pół. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko, nadając kształt pizzy i układamy na macie do pieczenia lub blaszce posypanej mąką.
Blaty ciasta smarujemy sosem, układamy plasterki ziemniaków jak dachówkę, by lekko nachodziły na siebie, skrapiamy z wierzchu oliwą, oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem.
Zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180st przez ok 20-25 min.
Na koniec posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy jeszcze chwilę by ser się rozpuścił.