Sernik na zimno z porzeczkami – najprostszy !

Sernik na zimno z porzeczkami.

przepis na sernik na zimno

 

Uwielbiam serniki, ale te pieczone częściej opadają niż rosną, w moim obecnym piekarniku. Tak, więc nie pozostaje mi nic innego niż robienie serników na zimno. 

Pomysł na to żeby zrobić taki sernik przyszedł mi gdy stałam w sklepie w kolejce i zobaczyłam na półce galaretkę truskawkową. Sernik robi się banalnie prosto. Każde dziecko go zrobi ;)

Sernik na zimno z porzeczkami

  • 2 opakowania herbatników ( 200 gram ) 
  • 60 gram masła 
  • 1 jogurt grecki 500 ml 
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 gram
  • 45 dkg sera Mój Ulubiony 
  • 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody 
  • szklanka porzeczek czerwonych 

 

Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia. 

Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy. 

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – uwaga zmniejszamy ilość wody do 250 ml. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia.

Do misy miksera przekładamy sery oraz jogurt grecki dokładnie mieszamy, a wręcz lekko ubijamy, tak aby całość się porządnie połączyła, dodajemy galaretkę i znowu mieszamy ( uwaga może chlapać ;). Wyłączamy mikser i do misy dodajemy 75% naszych porzeczek.  Masę przelewamy do formy na nasz przygotowany wcześniej spód i z góry delikatnie rozsypujemy po masie porzeczki. 

 

Wstawiamy do lodówki do stężenia. U mnie sernik stał w lodówce około 2 godzin. 

sernik z porzeczkami na zimno

 

 

 

5 myśli na temat “Sernik na zimno z porzeczkami – najprostszy !

  1. Ulla, fajny ten Twój sernik, ładnie wygląda na zdjęciach i na pewno smaczny. Nie znam tylko sera Mój ulubiony, chyba nie widziałam go w naszych sklepach, a przynajmniej nie kojarzę. Czym ewentualnie mogłabym go zastapić?
    I może wpadniesz do mnie w odwiedziny? Zapraszam serdecznie!

  2. Hej ! dziękuję za miłe słowa ! sądzę że każdy ser sernikowy się nada, ten jest troszkę tłustszy rzekłabym :)
    Blog cudo ! już zaglądam!

    Ulla

Możliwość komentowania jest wyłączona.