Składniki ciasta na dużą blaszkę :
- 3-4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki wody
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
Dodatki :
- 150 g chudej szynki w plastrach
- 150 g pieczarek, poszatkowanych
- 200 g żółtego sera, startego na tarce
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 duża łyżka majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1/2 puszki kukurydzy
Przygotowanie :
- Drożdże mieszamy w mleku aż się rozpuszczą i wlewamy do miski, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawiamy je nakryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i posypując blat mąką rozwałkowujemy okrąg na wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ).
- Ciasto smarujemy ketchupem, na to rozkładamy cebulę, pieczarki, szynkę i część kukurydzy.
- Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty ser i resztę kukurydzy. Pizzę pozostawiamy na 10 minut aż podrośnie.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 % C, przez 15 minut.
- Lekko studzimy, kroimy na kawałki i podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem.
Prześlij komentarz