Wracamy po dość długiej przerwie. Tym razem chcemy was zachęcić do wypróbowania klopsów, czy jak to woli kotletów mielonych zapiekanych na włoskiej kapuście z sosem podobnym do beszamelowego. Mielone klopsy na pewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie swoje danie. W przepisie podajemy przykładowy przepis na klopsy mielone, ale zachęcamy żeby zrobić je po swojemu, tak jak robicie je na co dzień. Gwarantujemy, że będą jeszcze pyszniejsze.
Przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- bułka tarta
- 2 jajka
- sól, pieprz
- wegeta
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml bulionu ważywnego
- 150 g gęstej śmietany
- 800 g włoskiej kapusty
- garść posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Przygotowujemy mielone kotlety, napiszemy raz jeszcze, na wypadek jakby ktoś nie czytał nagłówka, że najlepiej zrobić je po swojemu, tak jak robimy na co dzień i ominąć pierwszy akapit, jeżeli jednak wolisz wykonywać przepisy od deski do deski, to zaczynamy.
Siekamy drobno cebulę, dodajemy do mięsa mielonego, jajek, bułki tartej i przypraw, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na maśle, ale się ładnie zarumienią i odkładamy na bok.
W garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i mocno mieszamy, aż do uzyskania złotego koloru. Dodajemy bulion i całość dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy i pozostawiamy na ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.
Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, trzeba uważać żeby śmietana się nie zważyła, my używamy Creme Fraiche i nie ma z tym problemu, ale w Polsce chyba nie jest ona dostępna, więc można sposobem naszych babć, wlewać łyżką powoli sos do śmietany i mieszać, aż będzie ona na tyle rzadka i ciepła, żeby dodać ja do sosu. Smakujemy i ewentualnie przyprawiamy solą lub pieprzem.
Włoską kapustę siekamy w paski około 2 cm szerokie, i smażymy na maśle, około 10 minut, aż zmięknie.
Przekładamy kapustę do naczynia w którym będziemy ją zapiekać razem z naszymi klopsami. Na wierz układamy mięso, można lekko przykryć kotleciki kapustą i zalewamy przygotowanym przed chwilą sosem.
Zapiekamy w temperaturze 200’C (termoobieg 180’C) przez około 30 minut, przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.
Wystarczy ugotować do tego ziemniaki i mamy pyszny obiad który zadziwi zarówno miłośników konserwatywnej kuchni, jak i lubiących eksperymenty.
Gorąco polecamy… smacznego.