Dżem truskawkowy bez cukru (janginizacja)


Ten przepis wpadł mi w oko przez przypadek. Sól w dżemie - brzmi trochę dziwnie...ale właściwie dlaczego nie spróbować? Zaryzykowałam - pierwszą turę dżemu musiałam wyrzucić, gdyż dodałam zbyt dużo soli, ale druga już była ok! Owoce zachowują swój naturalny smak i nie są przesłodzone, a przecież sól też konserwuje, więc się nie zepsują. Wypróbujcie jeśli macie dość przesłodzonych dżemów! Ta metoda nazywa się janginizacją - niebawem napisze o tym nieco więcej.
 
Dla kogo:
  • dla lubiących zdrowe odżywianie
  • dla chcących delektować się naturalnym smakiem truskawek także w zimie
  • dla diabetyków 
 Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • pektyna 10-12g
  • szczypta soli himalajskiej lub gruboziarnistej
Wykonanie tradycyjne:
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki.
 
Owoce wrzucić do garnka i zagotować. Dodać szczyptę soli. Dodać pektynę. Gotować jeszcze 4-5 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie.  Z przepisu wychodzi ok. 4 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy.

Wykonanie z Thermomixem:
Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki. Owoce wrzucić do naczynia miksującego. Dosypać pektynę i szczyptę soli. Gotować 15 minut w temp. 90 stopni, obroty wsteczne 2.  Gorący dżem wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu otrzymamy ok. 4 słoiczków dżemowych. 




9 komentarzy:

  1. truskawkowy to mój ulubiony

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety żelfix, dżemix i inne cuda to nie są naturalne produkty, tylko konserwanty, pomysł ciekawy, ale chemię proponuję zastąpić naturalną pektyną

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te dzemy wytrzymają cały rok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak!wlasnie tydzien temu otworzylam ten z zeszlego roku i jest jak najbardziej ok!

      Usuń
  4. Czy te dzemy wytrzymają cały rok?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak bez cukru? Wszystkie fixy, które wymieniłaś to mieszanka cukru z substancjami zagęszczającymi

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, z pektyną według przepisu ale nie scalił się tak całkowicie-czy tak ma być? . W smaku ok.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM