Pieczarki królewskie są dużo większe od tych zwykłych i w zasadzie przeznaczone są do grillowania. Co nie oznacza, że można przygotować je na patelni czy w piekarniku. Nafaszerowałam je wołowym mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i otuliłam mocno wędzonym boczkiem, który się przypiekł i wniósł dodatkowy smak wędzonki.
- ok 5-7 pieczarek królewskich
- 500 g mielonej wołowiny
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny
- olej rzepakowy do smażenia
- ok 200 g boczku mocno wędzonego
Mięso zmielić w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Cebulę pokroić drobno i razem ze zgniecionym czosnkiem podsmażyć na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkiem, koncentratem i wszystkimi przyprawami. Mięso wyrobić, a na końcu dodać kukurydzę i wymieszać.
Pieczarki oczyścić, oprószyć solą i dokładnie napełnić farszem mięsnym. Wygładzić powierzchnię i na wierzchu położyć plasterki boczku. Żeby było ładniej można zrobić z boczku krateczkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min. W trakcie pieczenia wypłynie sporo wody z pieczarek, którą zlewałam. Gdyby boczek za mocno się przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :)
Super danie :) Bardzo smaczne te pieczareczki.
PolubieniePolubienie