Pieczone pieczarki z wołowiną i boczkiem

Pieczarki królewskie są dużo większe od tych zwykłych i w zasadzie przeznaczone są do grillowania. Co nie oznacza, że można przygotować je na patelni czy w piekarniku. Nafaszerowałam je  wołowym mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i otuliłam mocno wędzonym boczkiem, który się przypiekł i wniósł dodatkowy smak wędzonki. 

to2

  • ok 5-7 pieczarek królewskich
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ok 200 g boczku mocno wędzonego

Mięso zmielić w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Cebulę pokroić drobno i razem ze zgniecionym czosnkiem podsmażyć na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkiem, koncentratem i wszystkimi przyprawami. Mięso wyrobić, a na końcu dodać kukurydzę i wymieszać.

Pieczarki oczyścić, oprószyć solą i dokładnie napełnić farszem mięsnym. Wygładzić powierzchnię i na wierzchu położyć plasterki boczku. Żeby było ładniej można zrobić z boczku krateczkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min. W trakcie pieczenia wypłynie sporo wody z pieczarek, którą zlewałam. Gdyby boczek za mocno się przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :)

to3

to

Jedna uwaga do wpisu “Pieczone pieczarki z wołowiną i boczkiem

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.