bob_i_kasza

 

 

 

 

 

 

Bób z kaszą – pomysł na szybki obiad.

I jaki dobry 🙂 porcja na dwa dni zniknęła jednego 🙂

BÓB – jedliście już w tym roku? co dobrego z niego zrobiliście?

 

 

 

 

 

 

Składniki na bób z kaszą:

300g ugotowanego bobu – zobacz wpis Jak ugotować bób

1,5 szkl ugotowanej kaszy jęczmiennej wiejskiej

200 g kiełbasy

4 marchewki

100g szpinaku świeżego lub mrożonego

½ pęczka natki pietruszki

spora szczypta kurkumy

spora szczypta chili

1 łyżeczka ziół prowansalskich – tutaj przepis

 

 

 

Jak zrobić bób z kaszą:

Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do rozgrzanego woka lub dużej patelni – jeśli kiełbasa jest bardzo chuda lub podsuszana, warto dodać na patelnie łyżkę oleju.

Marchewki kroimy w zapałkę i wrzucamy do zarumienionej kiełbasy, podsmażamy wszystko minutę.

Dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki oraz szpinak, przesmażamy minutę.

Dodajemy kaszę (wcześniej warto przemieszać ją widelcem, by ziarenka kaszy rozdzieliły się) i bób (ugotowany, obrany), podsmażamy chwilkę aż kasza stanie się gorąca.

Doprawiamy do smakuje.

 

 

 

bob_i_kasza