Najlepszy bób jest prosto z ogróka. Wspaniałe warzywo, można je przygotowywać na różne sposoby. Dzisiaj pokaże Wam najbardziej pospolite podanie bobu, ale pyszne i moje ulubione.

bób

Przygotowanie boczku – boczek wędzony pokroić w małą kostkę, cebulkę również. Patelnię rozgrzać, nie dodawać żadnego tłuszczu. Wrzucić pokrojony boczek i smażyć na małym ogniu, aż powstaną chrupiące skwareczki. Pod koniec dodać cebulkę i smażyć razem z boczkiem. Cebulka  musi zmięknąć i się zarumienić.

Przygotowanie bobu – w garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Bób wyjąć ze strączków, wrzucić do wrzątku i gotować około 2 minut. Radzę sprawdzić i posmakować. Jak jest młody to jest miękki i szybko się gotuje. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz, oblać obsmażonym boczkiem i cebulką.

bób gotowany

Podawać ciepłe, pycha mniam.  Smacznego