Dwie pękate bezy, które są chrupiące z zewnątrz i miękkie, piankowate w środku. Tą słodycz przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone i pieczonych truskawek. Truskawki połączyłam z octem balsamicznym i pieprzem czarnym, co dodatkowo podkręciło smak kremu, nadając mu kwasowości i lekkiej pikanterii.
BEZY pavlova:
- 1 szklanka białek ( z ok 6 jajek)
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
KREM Z PIECZONYCH TRUSKAWEK:
- 250 g serka mascarpone
- 500 g truskawek świeżych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm i 16 cm, zachowując ok 5 cm odstępu od siebie, gdyż w trakcie pieczenia bezy urosną. Odrysowałam je od talerzy.
Schłodzone białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Masą bezową wypełnić narysowane na papierze okręgi, wygładzając brzegi łyżką lub nożem. W trakcie ubijania bezy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 130 i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając bezy na całą noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.
Truskawki przekroić na pół, małe mogą pozostać całe. Wsypać cukier, pieprz, wlać ocet balsamiczny i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Truskawki rozłożyć, tak aby każda cząstka leżała obok drugiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez 15 min. Kiedy trochę przestygną, ostrożnie przecedzić przez sito, zachowując sok. Zostawić truskawki na sitku, aż całkiem wystygną. Sok przelać do garnuszka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną. Po zagotowaniu powinien lekko zgęstnieć. Wystudzić.
Odsączone i wystudzone truskawki zmiksować blenderem. Schłodzone mascarpone ubić, a następnie połączyć z musem truskawkowym. Nie należy ucierać zbyt długo. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy.
Na paterze położyć dużą bezę, wycisnąć część kremu z rękawa cukierniczego, polać sosem truskawkowym i nałożyć mniejszą bezę. Na górze wycisnąć resztę kremu i dodatkowo można ułożyć parę świeżych truskawek. Polać sosem truskawkowym. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Tort Pavlova najlepiej składać chwilę lub tuż przed podaniem, wtedy bezy będą chrupiące z wierzchu. Im dłużej stoi, tym bardziej mięknie, ale jest równie smaczna :)
Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć je w szczelnym pojemniku, wtedy nie zmiękną i pozostaną nadal chrupiące.
♥Dziękuję za wspólne pieczenie ♥
Katarzyna Madej https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/…/maslane-ciasto…/
Angelika Kasiak http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/…/deser…
Joanna Łyga http://samaslodyczuasi.blogspot.com/…/sernik-na-zimno-z…
Joanna Łyga http://samaslodyczuasi.blogspot.com/…/ciasteczka…
Marzena Szkodzińska http://www.kulinarnamaniusia.pl/…/06/lody-truskawkowe.html
Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/…/pianka-jogurtowa-z…
Mal Gosia http://marcepanowykacik.blogspot.com/…/panna-cota…
Angelika Kasiak http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/…/nalesniki…
Dagmara Wąsińskahttp://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/…/pasiast…
Małgorzata Klader http://kuchniaipodroze.blogspot.com/…/ciasto…
Joanna Seta-Pryjomska http://grunttoprzepis.blogspot.com/…/lemoniada…
Bożena Mdk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/deser…
Aneta Patora https://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/…/truskawkow…
Iwona Cieplik http://izioni-smaki.blogspot.com/…/tort-z-masa-serowa-i…
Edyta Hass http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/…/bezglutenowe…
Dorota Katarzyna Grudzieńhttp://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/…/ciasto…
Aga Demska http://smakmojegodomu.blogspot.com/…/migdaowe-muffinki…
Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/…/Ciasto-cytrynowe-z…
Danuta Zygarlickahttp://www.mojewypiekiinietylko.com/…/06/truskawkowiec/…
Ewa Żuraw http://ewusiowesmaki.blogspot.com/…/torcik-truskawkowy…
Jeden z moich ulubionych deserów <3 niestety rzadko sobie pozwalam :(
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Piękna Twoja Pavlova, ale z 6 białek nie do uwierzenia na dwa placki. Ja ostatnio piekłam z 10 białek i nie była taka wysoka jak Twoja. Gratuluję wypieku :)
PolubieniePolubienie
Dziękuję :) Po Twoim komentarzu, aż poszłam i pomierzyłam swoje talerzy, czy oby na pewno czegoś nie pomyliłam :) Ale nie, są to małe talerzyki, więc też sporo tej masy weszło na jeden krążek.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pingback: Maślane ciasto z truskawkami i rumem – czarrnaodkuchni
Ale cudowne bezy, aż ślinka leci, mi jeszcze nigdy takie nie wyszły. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
PolubieniePolubienie
Cudne ciacho. Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni. Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Cudowna :-) po prostu zachwycająca :-) dziękuje za wspólne słodkości :-)
PolubieniePolubienie
Do Pavlowej przekonywać mnie nie trzeba a do tego z truskawkami, marzenie :-) Dzięki wielkie za Truskawkowo mi !
PolubieniePolubienie
Przecudna:) dzięki za wspólną zabawę:) pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
Nigdy sama nie robiłam więc tym bardziej jestem pełna podziwu. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :)
PolubieniePolubienie
No po prostu CUDO!!! Dzięki za wspólne truskawkowe kucharzenie :)
PolubieniePolubienie