piątek, 17 czerwca 2016

Lekkie CiasTo CytrRynoWo- MigDałOwe

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 kubek cukru
  • 5 jajek
  • 0,5 kubka zmielonych migdałów
  • 0,5 kubka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • szczypta soli
  • 1 op serka Ricotta (200g)
Przygotowanie:
  • piekarnik ustawiamy na 200*C
  • masło ucieramy z cukrem na puch, wbijamy po jednym żółtku
  • z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli
  • do serka ścieramy skórkę z cytryny i limonki oraz wyciskamy sok, dosypujemy migdały
  •  do masy maślanej przesiewamy mąkę z proszkiem oraz po łyżce dodajemy masę serową oraz pianę z białek, delikatnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy około 20-25 minut- aż wierzch się zarumieni 
  • Podajemy kiedy ostygnie, oprószone cukrem pudrem
  • SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz