Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem
Ciąg dalszy ziemniaczanej fascynacji :)
Póki są młode i malutkie korzystam, a przy okazji cały czas pożeram szparagi :)
Sałatka jest pyszna sama w sobie ale również jako dodatek np. do grilla.
Weganom proponuję wersję bez jaja :)
Weganom proponuję wersję bez jaja :)
Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem
12 zielonych szparagów
15 małych, młodych ziemniaczków
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1-2 jajka ugotowane na miękko
sos:
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu z agawy
sól, pieprz, 4 posiekane listki mięty
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
Szparagom obłamujemy stwardniałe końcówki, obieramy je z łuskowatych listków, solimy, pieprzymy i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 st.C. około 12 minut.
Jajka gotujemy na miękko, tak by białko było ścięte a żółtko nie całkiem.
Ziemniaki kroimy na połówki, szparagi na skośne kawałki. Mieszamy z połową szczypiorku.
Mieszamy składniki sosu i polewamy nim ziemniaki ze szparagami.
Przekładamy do miseczek. Posypujemy reszta szczypiorku i pieprzem, dekorujemy ćwiartkami jajka.
Pyszności! Jadłabym! :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńTaka sałatkę to ja mogę na śniadanie, obiad i kolację jeść. ;)
OdpowiedzUsuńPychota!
ja również :) dzięki za miłe słowa :)
Usuń