6/16/2016

Szaszłyki

Takie właśnie szaszłyki robiłam po raz pierwszy i napewno nie ostatni. Dzięki marynacie są bardzo aromatyczne i mają naprawdę niewiele kalorii. Przygotowane w ten sposób szaszłyki można także przygotować na grillu.


Składniki:

  • 1 pierś indycza (ok. 80 dag)
  • 50 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 50 dag pomidorków koktailowych 
marynata:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 szczypty chilli
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • sól, pieprz
  • sól ziołowa
Sposób przygotowania: Pierś kroimy w średniej wielkości kostkę. Cukinię, cebulę, paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki marynaty łączymy dokładnie ze sobą. Zalewamy warzywa i mięso. Odstawiamy na min. 1 h. Na patyki do szaszłyków nadziewamy indyka i resztę składników według wybranej przez siebie kolejności. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-45 min. Pod koniec pieczenia odwijamy szaszłyki z folii i posypujemy solą ziołową. Jeszcze chwilę pieczemy do zrumienienia mięsa.

Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 1,15h
Koszt przygotowania: 30 zl.

źródło: przepis własny


3 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger