widzet

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane



Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane

Wracamy do prostych, szybkich i przepysznych przepisów. Tym razem skłaniamy się ku słonecznym i śródziemnomorskim klimatom. Nie zabraknie pomidorów, oliwek i świeżej bazylii, a wszystko to dzięki przepysznym ziemniaczanym kotletom. Zróbcie je na obiad, a obiecujemy, że nie pożałujecie! Do dzieła!  


Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane

Przepis na ok 13-15 kotletów

Potrzebujemy:

  • ok. 6 średniej wielkości ziemniaków
  • ok. 15 sztuk suszonych pomidorów
  • ok. 15 sztuk czarnych oliwek
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni (my użyliśmy tych z suszonych pomidorów)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1-1,5 łyżki suszonej)
  • pół łyżeczki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka maki z ciecierzycy (lub innej)
  • sól, pieprz
Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane


Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki ostudzamy i ugniatamy.
  2. Pomidory suszone i oliwki kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy. Dodajemy do ziemniaków.
  3. Dodajemy oliwę, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć zwartą i gęstą konsystencję. Gdy masa się rozpada, należy dodać odrobinę więcej mąki, gdy jest zbyt sucha, dolewamy troszkę wody. Spójność masy może zależeć od gatunku ziemniaków - najlepiej wybierać te wodniste, a nie sypkie.
  4. Formujemy kotlety, układamy na blasze i pieczemy w 180*C ok. 20 minut (w międzyczasie obracając je). Kiedy kotlety będą ładnie zarumienione zabieramy się za jedzenie :)

Smacznego!


Maugo&Paszko

Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane

Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane

Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz