Domowy kopiec kreta

spot_img

Kopiec kreta to jedno z tych ciast, które kiedy zdarzało mi się jeść zawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako bazę na Domowy kopiec kreta wykorzystałam czekoladowy biszkopt, który bardzo łatwo pokruszyć i świetnie przykleja się do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Różne rodzaje tortownic znajdziecie tutaj w moim Sklepie Ciastkożercy. Zamiast tortownicy biszkopt można również piec w regulowanym rancie cukierniczym.

Kopiec kreta 13

Składniki na biszkopt

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao (płaskie)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem

250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki
1 łyżka żelatyny
2 dojrzałe banany
1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany)
wiórki czekoladowe

+2 banany, sok z cytryny

Jak zrobić Domowy kopiec kreta

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie.

Kopiec kreta 1

Odcinamy wierzch biszkoptu nożem z ząbkami, żeby uzyskać równą górę ciasta.

Kopiec kreta 2

Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę i wycinamy okrąg mniejszym nożykiem. Wydrążamy środek, zostawiając około 1,5 cm spodu. Wydrążone okruchy przekładamy do miski.

Kopiec kreta 3

 

Składamy Domowy kopiec kreta

Ciasto układamy na ozdobnej paterze lub podkładzie cukierniczym.

Kopiec kreta 4

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (lepiej dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę kremu i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty kremu i mieszamy energicznie aż całość dobrze się połączy.

Kopiec kreta 5

Do gotowego kremu możemy dodać jeszcze wiórki czekoladowe (lepiej nie tak dużo jak widzicie u mnie na zdjęciu, bo krem zrobi się bardzo słodki).

Kopiec kreta 7

Cienką warstwę kremu nakładamy do wydrążonego wcześniej ciasta. Kroimy banany na plasterki, układamy na kremie i skrapiamy sokiem z cytryny.

Kopiec kreta 8

Banany przykrywamy kremem.

Kopiec kreta 9

Na krem nakładamy wydrążone wcześniej kawałki ciasta (jeśli są za duże można je dodatkowo pokruszyć w palcach). Gotowy Domowy kopiec kreta wkładamy na godzinę do lodówki.

Kopiec kreta 11

Jeśli planujecie przewozić Domowy kopiec kreta, najlepiej ułożyć go na podkładzie cukierniczym i spakować do odpowiedniego opakowania. Gdybyście natomiast szukali patery do wyeksponowania ciasta, znajdziecie je w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj. Ciasto do czasu podania przechowujemy w lodówce.

Kopiec kreta 12

Kopiec kreta

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Znajdziesz tutaj przepisy na słodkości i pyszne kremy do tortów. Dowiesz się też jak upiec biszkopt:

YouTube player

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziesz w moim Sklepie Ciastkożercy. 

Sklep Ciastkożercy dekoracje i akcesoria cukiernicze

 

Wasze ulubione:

6 KOMENTARZE

Zobacz też: