Uwielbiam nietypowe połączenia smakowe, zawsze można odkryć coś nowego :)
Ta sałatka jest wynikiem poszukiwania nowych smaków truskawek i jest po prostu przepyszna. Bardzo orzeźwiająca. Łączy w sobie słodki smak truskawek i kukurydzy, kwaskowy smak octu balsamicznego a wszystko dopełnia słony i lekko ostry ser feta i orzeźwiający ogórek. Jest po prostu pysznie! :)
Składniki:
2 garści roszponki
1 ogórek gruntowy
100 g sera feta
70 g kukurydzy Bonduelle
około 200 g truskawek
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Warzywa i truskawki dokładnie umyć i osuszyć, kukurydzę odcedzić z zalewy
- Przygotowujemy sos. W tym celu należy zmiksować 10 truskawek z oliwą i octem balsamicznym.
- Ogórka pokroić w kostkę, pozostałe truskawki pokroić na plastry, ser feta pokruszyć
- Wymieszać wszystkie składniki, na końcu polać sosem
Więcej warzywnych pomysłów można znaleźć na stronie http://warzywneinspiracje.pl/
Smacznego!
Kukurydzy i truskawek chyba jeszcze nie łączyłam, ciekawe... :)
OdpowiedzUsuń