Kapusta pekińska z grzybami
Kapusta pekińska, nie tylko w surówce ;)
Składniki
-
średnia
kapusta pekińska
-
300 g
suszonych grzybów shitake
-
3 dymki
-
250 ml
rosołu z kury
-
4 łyżki
oleju
-
2 łyżki
sosu sojowego
-
2
łyżeczki cukru
-
1
łyżeczka maki kukurydzianej
-
olej
sezamowy
Przygotowanie
Grzyby zalałem wrzątkiem, moczyłem 30 minut. Odciąłem twarde
ogonki. Kapustę umyłem, pokroiłem w paski. Oczyściłem dymki, posiekałem
je, szczypior pokroiłem w długie paski.
W woku rozgrzałem 3 łyżki oleju, wrzuciłem kapustę, smażyłem ją 2
minuty. Dodałem rosół z kury, sos sojowy i cukier. Dusiłem pod
przykryciem 5 minut. Zagęściłem mąką kukurydzianą rozrobioną niewielką
ilością wody.
Dymkę i szczypior podsmażyłem na łyżce oleju. Dodałem grzyby. Smażyłem 3
minuty ciągle mieszając. Skropiłem olejem sezamowym. Podałem razem z
kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz