niedziela, 12 czerwca 2016

Kapusta pekińska z grzybami

Kapusta pekińska, nie tylko w surówce ;)







Składniki

  • średnia kapusta pekińska
  • 300 g suszonych grzybów shitake
  • 3 dymki
  • 250 ml rosołu z kury
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka maki kukurydzianej
  • olej sezamowy

     

    Przygotowanie

      Grzyby zalałem wrzątkiem, moczyłem 30 minut. Odciąłem twarde ogonki. Kapustę umyłem, pokroiłem w paski. Oczyściłem dymki, posiekałem je, szczypior pokroiłem w długie paski.

    W woku rozgrzałem 3 łyżki oleju, wrzuciłem kapustę, smażyłem ją 2 minuty. Dodałem rosół z kury, sos sojowy i cukier. Dusiłem pod przykryciem 5 minut. Zagęściłem mąką kukurydzianą rozrobioną niewielką ilością wody.

    Dymkę i szczypior podsmażyłem na łyżce oleju. Dodałem grzyby. Smażyłem 3 minuty ciągle mieszając. Skropiłem olejem sezamowym. Podałem razem z kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz