Meksykańskie klopsiki

Meksykańskie klopsiki

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Meksykańskie klopsiki smakują wyśmienicie, a dodatek pomidorowego ryżu dopełnia danie. Wszyscy (a zwłaszcza mężczyźni) uwielbiają pikantną, meksykańską kuchnię z powodu ciekawego smaku, pysznych warzyw, wołowiny i meksykańskich dodatków takich jak pszenne tortille, ryż, nachos, salsa i guacamole. W moim domu dominują mężczyźni – jest ich czterech, a ja jedna, więc kuchnia meksykańska często u nas gości. 

 

Porcja dla 6-8 osób

 

Składniki:

 

Klopsiki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 ml wody
  • 1 puszka (400 g) fasoli pinto (od Dawtona)
  • 1 puszka (340 g) kukurydzy
  • olej rzepakowy

 

Sos:

  • 2 łyżki pasty z ancho chili
  • 1 słoik (450 ml) całych pomidorów
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

 

Sposób przygotowania:

 

Wołowinę zmielić, przełożyć do dużej miski. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, dodać do mięsa razem z mąką kukurydzianą i pszenną, natką, jajkami, solą i pieprzem. Na końcu dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę  oraz wodę. Wszystko dobrze wyrobić.

 

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Z mięsa formować nieduże kotleciki i smażyć je z obu stron, aż będą rumiane.

 

 

Pomidory rozgnieść w dłoni i przełożyć do dużego garnka, dolać bulion, liście laurowe, kmin rzymski, oregano, pastę z ancho chili, sól i pieprz. Wszystko zagotować.

 

Do sosu wrzucić usmażone kotlety i gotować je na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.

 

 

Meksykańskie klopsiki podawać gorące z sosem i pomidorowym ryżem.

 

Smacznego!

Jeden komentarz do “Meksykańskie klopsiki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *