Zapiekana kasza gryczana z warzywami i kurczakiem.
Końcówka roku szkolnego jest doprawdy wymagająca. Dużo się dzieje, wycieczki, spotkania, występy... I jak tu się wstrzelić z gotowaniem? Udało mi się jednak wygospodarować odrobinę czasu na przygotowanie zapiekanej kaszy gryczanej z warzywami i kurczakiem. Mięso zamarynowałam dzień wcześniej. Czekało w lodówce na swoją kolej. Pomysł na danie podpatrzony na jednej z wakacyjnych wypraw w polskie góry. Dodatki do kaszy mogą się zmieniać, szukajcie swoich ulubionych połączeń. A propos wakacji, życzę wszystkim, aby były wyjątkowe. Zwłaszcza tym, którzy zaczynają je już niebawem... :)
Składniki:
Składniki:
- 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
- 1 nieduży bakłażan
- 1 średni batat
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g filetu z piersi kurczaka
- marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry
- papryka chili (dałam 1/3 papryczki)
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Wmieszać z marynatą i odstawić do lodówki.
- Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i smażyć przez chwilę.
- Następnie dodać kurczaka i smażyć, aby mięso się zrumieniło.
- Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Batata obrać i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do kurczaka, Dusić przez chwilę, doprawić solą. Wymieszać delikatnie z ugotowaną kaszą.
- Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać z ulubionym sosem (u mnie czosnkowy), posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz