Serowe ciasto z czereśniami

Ciasto jest bardzo wilgotne, ale zarazem puszyste. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Czereśnie świetnie tutaj smakują. U mnie w wersji z ogonkami :)

to
Składniki:
  • 150g twarogu półtłustego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 250g czereśni
  • cukier puder

Masło rozpuścić i przestudzić. Zmielony twaróg zmiksować z cukrami, mlekiem, jajkami i masłem. Wszystko zmiksowałam w malakserze, aż uzyskałam gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Połączyć. Wylać do okrągłej formy o średnicy 22 cm. Wcisnąć mocno czereśnie w ciasto. U mnie czereśnie z pestkami i ogonkami, ale można wydrylować. Piec w temperaturze 180*C przez 50 min. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

to2

to3

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.