Ciasto jest bardzo wilgotne, ale zarazem puszyste. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Czereśnie świetnie tutaj smakują. U mnie w wersji z ogonkami :)
Składniki:
- 150g twarogu półtłustego
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 50g masła
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 250g czereśni
- cukier puder
Masło rozpuścić i przestudzić. Zmielony twaróg zmiksować z cukrami, mlekiem, jajkami i masłem. Wszystko zmiksowałam w malakserze, aż uzyskałam gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Połączyć. Wylać do okrągłej formy o średnicy 22 cm. Wcisnąć mocno czereśnie w ciasto. U mnie czereśnie z pestkami i ogonkami, ale można wydrylować. Piec w temperaturze 180*C przez 50 min. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)