Placki ziemniaczane z pikantnym, mięsnym sosem.
Składniki
placki ziemniaczane:
ok. 1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
2 jajka
ok. 1 szklanka mąki
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
opcjonalnie:
3 liście jarmużu
sos:
0,5 kg karkówki
1 duża cebula
100 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka pasty paprykowej
sól, pieprz, papryka mielona,
papryczka chili
mielony kminek
świeże zioła: estragon i bazylia
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, (opcjonalnie dodać posiekany jarmuż) dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, pieprz, sól i wymieszać.
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawami, dodać posiekaną papryczkę chili, skropić olejem i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Cebulę zeszklić, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. Podlać szklanką wody, dodać pastę paprykową, przykryć i dusić aż karkówka zmięknie. Dodać przecier pomidorowy, dodać posiekane zioła, przyprawić do smaku. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszaną w połowie szklanki wody.
Smażyć dosyć duże placki na złoty kolor. Polać sosem, przykryć kolejnym plackiem i znowu polać sosem. Smacznego 🙂
Nie da się przejść obok Twoich wpisów obojętnie:) Człowiekowi od razu ślinka cieknie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam, chociaż wolę z łagodnym sosem
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja lubię ostre smaki, ale można zrezygnować z ostrych przypraw, wszystko wedle smaku 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam ,pyszne placki.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja też uwielbiam tą bombę kaloryczną 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
uwielbiam, u mnie na to mówi się plince, są wspaniałe:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nigdy nie słyszałam takiej nazwy 🙂
PolubieniePolubienie