Placki po węgiersku

Placki ziemniaczane z pikantnym, mięsnym sosem.

Składniki

placki ziemniaczane:

ok. 1 kg ziemniaków

1 średnia cebula

2 jajka

ok. 1 szklanka mąki

sól, pieprz

3 ząbki czosnku

opcjonalnie:

3 liście jarmużu

sos:

0,5 kg karkówki

1 duża cebula

100 ml przecieru pomidorowego

1 łyżka pasty paprykowej

sól, pieprz, papryka mielona,

papryczka chili

mielony kminek

świeże zioła: estragon i bazylia

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, (opcjonalnie dodać posiekany jarmuż) dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, pieprz, sól i wymieszać.

Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawami, dodać posiekaną papryczkę chili, skropić olejem i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Cebulę zeszklić, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. Podlać szklanką wody, dodać pastę paprykową, przykryć i dusić aż karkówka zmięknie. Dodać przecier pomidorowy, dodać posiekane zioła, przyprawić do smaku. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszaną w połowie szklanki wody.

Smażyć dosyć duże placki na złoty kolor. Polać sosem, przykryć kolejnym plackiem i znowu polać sosem. Smacznego 🙂

8 uwag do wpisu “Placki po węgiersku

Dodaj komentarz