Teff, inaczej nazywany miłką abisyńską należy do rodzaju traw, hoduje się go głównie w Etiopii, gdzie wyrabia się z niego injerę - tradycyjny etiopski chleb w formie płaskich, ciągliwych naleśników. Teff znany jest głównie osobom z celiakią, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest źródłem białka (zawiera go około 12%), błonnika, wapnia, magnezu, cynku oraz kwasu foliowego. Ziarna mają piękny, brązowy kolor, są bardzo małe a po ugotowaniu mają dość ciągliwą, klejącą konsystencję i wyrazisty smak. Wykorzystywać go można na przeróżne sposoby - można piec chleby, robić naleśniki (np. z mąką teff), przygotowywać farsze i tarty. Jeśli jeszcze go nie znacie to zachęcam do urozmaicenia nim swojego menu np. w taką oto tartę - jest pyszna:)
Składniki:
spód
1 szklanka ziarna teff (można zamiennie użyć kaszy jaglanej)
2 szklanki wody
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju/oliwy
czosnek niedźwiedzi
lubczyk
nadzienie
2 kostki tofu po 180 g
1/2 papryki czerwonej i 1/2 żółtej
1 mała cukinia
natka pietruszki
1/3 szklanki mleka ryżowego
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
sól, pieprz, garść świeżych ziół
Przygotowanie:
- Do gotującej się wody dodaj teff i przyprawy. Gotuj do wchłonięcia całej wody - około 15 minut
- Wystudź
- Dodaj mąkę i olej. Zagnieć ciasto - będzie się trochę kleić
- Wyłóż ciastem formę
- Piecz w 180 st. przez 20 minut
Nadzienie
- Tofu zmiksuj z mlekiem, mąką, żółtą papryką, ziołami i przyprawami
- Wyłóż na podpieczony spód
- Na wierzch ułóż cukinię pokrojoną w plasterki oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę
- Piecz jeszcze 15 minut
- Podawaj posypane natką pietruszki
Smacznego!
Teff tart with
vegetables
Ingredients:
1 cup of teff
2 cups of water
4 tbsp of corn flour
lovage
allium ursinum
leaves
2 tbsp of oil
filling
360 g
tofu
½ red sweet pepper
and ½ yellow pepper
1 small zuccini
parsley leaves
1/3 cup of rice milk
2 tbsp of corn flour
salt, pepper, fresh
herbs
Processing:
- Add spices and teff into boiling water. Cook to let them absorb water – about 15 minutes
- Cool it down
- Add flour and oil. Knead the dough – it can be a bit sticky
- Put the dough into a tart mold
- Preheat oven to 180°C and then bake for 20 minutes
Filling:
- Mix tofu with milk, flour, yellow pepper and herbs
- Spread the mixture on the tart shell
- On the bottom put slices of zuccini and pepper cut in cubes
- Bake for 15 minutes
- Afetr baking top with cut parsley leaves
Enjoy! :)
Wygląda pysznie!!!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Była pyszna :) Dziękuję :)
Usuń