Z roku na rok spożycie białego mięsa w Polsce rośnie. Obecnie szacuje się, że w ciągu jednego roku zjadamy ponad 28kg kurczaka. Nic w tym dziwnego, skoro cały czas niezwykle popularne są budki z pieczonymi kurczakami, sieciowe fast foody sprzedają nam skrzydełka lub nuggetsy, a na wszelkiego typu imprezach rodzinnych króluje de vollaile.
Swoją popularność kurczak zawdzięcza również cenie. Średnia cena kurczaka oscylowała pomiędzy 7 a 9 zł za kilogram, podczas gdy ćwiartki czy filety to przedział cenowy od 3 do 13 złotych za kilogram. Dodatkowo kurczak doskonale sprawdza się praktycznie w każdym daniu. Można go upiec, udusić w sosie, zrobić kotlety, podać z milionem sosów wraz z makaronem.
Moja dzisiejsza propozycja, to danie, które praktycznie robi się samo. Poniżej przedstawiam przepis na dwie osoby.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 pomidor
1 kulka mozarelli
kilka średnich ziemniaków
sól
pieprz
czosnek
papryka
tymianek
rozmaryn
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki.
Młode ziemniaki wystarczy tylko dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli wykorzystujemy stare ziemniaki, wówczas należy obrać je ze skórki.
Pokrojone ziemniaki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez około 3-4 minuty. Zblanszowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy chwili do wyschnięcia.
Pierś kurczaka przekrawamy w taki sposób, aby powstała kieszonka. Posypujemy je wewnątrz solą i pieprzem oraz kilkoma igiełkami rozmarynu. W każdą kieszonkę wkładamy kilka plasterków pomidora i mozarelli. Zamykamy kieszonkę i doprawiamy je z wierzchu solą i pieprzem.
Ziemniaki przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, papryką w proszku i tymiankiem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie ziemniaki.
Kurczaka i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Danie jest gotowe, kiedy z kurczaka po przekłuciu wypływa przeźroczysty płyn a ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.