Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami

Piotrek dzisiaj działał w kuchni i przygotował zupę gulaszową, tym razem z dodatkiem wołowych klopsików.

W lodówce było też sporo papryki i warzyw, pasta curry tandori, postanowił to wszystko wykorzystać do gęstej zupy gulaszowej.

Bo zupa gulaszowa to jedna z jego ulubionych zup, on generalnie lubi pikantne, gęste zupy, które zastępują dwa dania.

Bo ta dzisiejsza zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami to taki gulaszowy eintopf.

Ale na blogu znajdziecie też przepis na węgierską zupę gulaszową.

Na chłody nadaje się też gęsta fasolowa zupa z pięknego Jasia.

Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami jest smaczna i rozgrzewająca:

Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami

 

SKŁADNIKI:

  • 40 dag mięsa wołowego,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • chili w młynku Kotani
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią,
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 2 łyżeczki pasty curry Tandori,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 papryki kolorowe,
  • 1 litr wody,
  • 3 ziemniaki,
  • pieprz czarny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie (ok. 1 litra). Klopsiki wyjmujemy. Pokrojone w kostkę warzywa szklimy na mieszance oleju i przekładamy  do garnka, w którym gotowały się klopsiki,  dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę i gotujemy dalsze 15 minut. Do garnka ponownie przekładamy klopsiki, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę aż zupa gulaszowa zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy na gęsto z kolendrą.

Smacznego

Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami

  1. Pingback: Chilli con carne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *