Ryba jako przekąska? Szybkie danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i wybornie wygląda? Nic prostszego!
Przygotuj:
- Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g)
- Ok. 400g szpinaku
- 100g. sera feta
- 4 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Ciasto francuskie
- Jajko
- Zioła prowansalskie
- Sól
- Pieprz
Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl
Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy szpinak i na niedużym ogniu dusimy odparowując nadmiar wody. Dodajemy rozdrobniony ser i jeszcze chwilę smażymy.
Umytą i osuszoną rybę kroimy w paski. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pasek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę. Następnie nakładamy ostudzony farsz i całość zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego!
Przygotuj:
Świeże filety z piersi kaczki
Miód
Musztarda
Rozmaryn
Gruszka
Oliwa z białej trufli
Ser halloumi
Sos balsamiczny
Sól
Pieprz
Mięso myjemy i suszymy, nacinamy skórę, solimy i przyprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kaczki było w temperaturze pokojowej. Następnie filety marynujemy w miodzie i musztardzie w proporcji 2:1 (dwie łyżki musztardy na jedną miodu). Dodajemy również posiekany świeży rozmaryn. W czasie, gdy mięso się marynuje, przygotowujemy mus z gruszki. Owoce obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na niewielkiej ilości oliwy z białej trufli. Czekamy, aż gruszka zmięknie i blendujemy na mus. Kaczkę smażymy od strony skóry przez ok. 7 minut, do momentu wytopienia się tłuszczu ze skóry. Z drugiej strony smażymy nieco krócej. Po przygotowaniu kaczki zostawiamy ją na kilka minut, by wszystkie soki pozostały w mięsie. W tym czasie smażymy ser halloumi, który doskonale smakuje w połączeniu z kaczką, a smaży się bardzo szybko, bo tylko ok. 1 minutę z każdej strony. Kaczkę przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z sosem balsamicznym. Gotowe!
Dodaj komentarz