Ciasto dyniowe z orzechami

Wszyscy pieką ciasta dyniowe, piekę i ja. Polecam pyszne ciasto dyniowe z orzechami, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych moich udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, o pięknym kolorze. Ciasto jest smaczne nawet kilka dni po upieczeniu.

Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia tak jak szpinak źle mu się kojarzą. Do zupy z dyni nie chciał się przekonać. A gdy skosztował tego ciasta stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków!

Ciasto dyniowe z orzechami na tortownicę z kominkiem o śr. 23 cm.

Ciasto dyniowe z orzechami

1 szkl. mąki + szczypta soli

1 szkl. startych orzechów włoskich lub laskowych + 2 łyżki do obsypania tortownicy

1/2 szkl. cukru

2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki posiekanych skórek kandyzowanych (mix)

2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi

2 jajka

3 łyżki jogurtu greckiego

2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych

1/2 szkl. oleju

lukier

1/2 szkl. cukru pudru

2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody

orzechy do posypania

Przygotowanie:

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno skórką kandyzowaną, zmielonymi orzechami i karmelem z wanilią. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy za pomocą trzepaczki, wlewamy olej i jogurt grecki, dokładnie łączymy cały czas ubijając trzepaczką. Do trzeciego naczynia ścieramy dynię- ok. 2 szklanek.

Do miski z suchymi składnikami, wlewamy mokre składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką.

Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartymi orzechami. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut.

Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami i większymi kawałkami orzechów.

Smacznego!

ciasto dyniowe z orzechami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Ciasto dyniowe z orzechami

  1. I seriously love your website.. Pleasant colors &
    theme. Did you develop this web site yourself? Please reply
    back as I’m planning to create my own blog and want to
    learn where you got this from or exactly
    what the theme is called. Thank you!

  2. Pingback: Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *