sobota, 28 maja 2016

Smażony ryż z jajkiem w towarzystwie kurczaka z brokułami

Ryż? Jajko? Dlaczego nie ! Jest to danie dla tych, którzy cenią sobie bogactwo i smak przypraw, a ja zdecydowanie do takich osób należę :) Połączenie jajka i ryżu może dziwić, jednak zapewniam że w smakuje bardzo dobrze:) Do ryżu, prócz innych przypraw dodałam czerwonej czubricy -  bułgarskiej przyprawy na bazie cząbru z dodatkiem bazylii, tymianku, papryki chili, soli i cukru. Przygotowanie nie trwa długo, więc to świetna propozycja na obiad, gdy nie mamy wiele czasu na jego przygotowanie.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 2 torebki brązowego ryżu
  • oliwa
  • czubrica
  • imbir
  • kolendra
  • czosnek
  • curry
  • kurkuma
  • pieprz cytrynowy
  • koper
  • lubczyk
  • pieprz cayenne
  • natka pietruszki suszona
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 50 g masła

Przygotowanie.

Ryż gotujemy  w osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie w rondelku rozpuszczamy 50 g masła i przesypujemy do niego ryż. Doprawiamy czubricą, imbirem, kolendrą, czosnkiem, curry, kurkumą, pieprzem cytrynowym, koprem, lubczykiem, natką pietruszki i odrobiną pieprzu cayenne. Przed samym podaniem na talerz roztrzepujemy dwa jajka i mieszamy z gorącym ryżem.

W czasie, gdy ryż się gotuje kroimy filet z kurczaka w kostkę i podsmażamy go na oliwie. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, i wrzucamy na nią brokuła podzielonego na małe cząstki. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt naturalny  i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego ! ;)








2 komentarze: