Czerwona potrawka z ryżem i warzywami

Ostatnio coraz bardziej ciągnie mnie do ryżu, zwłaszcza czerwonego i brązowego, a więc postanowiłam przygotować coś co zadowoli moją ”chcicę” i jednocześnie będzie pyszne i zdrowe.
Na ten pomysł wpadłam dziś rano będąc w szkole, od razu po przyjściu z technikum zabrałam się do pichcenia tego prostego i smacznego dania.

Składniki: (2 osoby)
100g brązowego ryżu
5 pomidorów lub jedna puszka pomidorów z puszki (krojonych)
1/2 selera
2 marchwie
Pół szklanki domowego bulionu warzywnego
Olej kokosowy
Oregano, rozmaryn, majeranek
Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż w osolonej wodzie przez 25 minut, po ok. 15 minutach pokrojone warzywa wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem kokosowym, następnie dodajemy pomidory. Podgotowany ryż odcedzamy i dodajemy na patelnie do warzyw. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy, dusimy jeszcze ok. 10 minut. Smacznego!
20160426_202907-3-1-1.jpg

Dodaj komentarz