Serowe pączki nadziewane frużeliną

Karnawał trwa, więc pączki muszą być, tym razem przygotowałam serowe pączki nadziewane frużeliną truskawkowo-arbuzową i dwu kolorowym lukrem ! Przygotowałam 25 pączków serowych, które nadziałam frużeliną po usmażeniu i polukrowałam lukrem z utartego cukru pudru z niewielka ilością zimnej wody, do drugiej części lukru dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Serowe pączki  są błyskawiczne w wykonaniu, gdyż nie wymagają zbytniego wysiłku, ani oczekiwania na ich wyrośnięcie jak w przypadku pączków drożdżowych. Nawet formowanie pączków ułatwiła mi metalowa wykrawaczka. Trochę uwagi wymagało smażenie, a wysiłku nadziewanie gorących pączków 🙂

Serowe pączki nadziewane frużelinąSerowe pączki nadziewane frużeliną

Mini pączki pomarańczowe

Pączki z konfiturą z czereśni.

Pączki z konfiturą z róży.

Pączki z domowymi powidłami.

Pączki angielskie.

  • 500 g twarogu półtłustego  OSM Czarnków
  • 125 g margaryny
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 80 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder, barwnik i woda do przygotowania lukru
  • frużelina truskawkowo-arbuzowa jako farsz
Jajka ubijamy z cukrem i pokrojoną drobno margaryną. Do misy robota przekładamy twaróg który rozdrabniamy hakiem robota. dodajemy masę jajeczną i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę,wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 25 sztuk. Rozgrzewamy w garnku olej. Serowe pączki wkładamy partiami na gorący olej (5 sztuk, gdyż rosną)  smażymy powoli, aby pączki za szybko nie zbrązowiały z obu stron na złoty kolor. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie pączki nadziewamy za pomocą szprycy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy lukrem królewskim, lub lukrem z 1/2 szkl. cukru +1-2 łyżki wody z dodatkiem barwnika spożywczego.
Ciasto na pączki Pączki smażymy na gorącym olejuPączki z nadmiaru tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowymPączki nadziewamy za pomocą szprycyPączki serowe nadziewamy frużelinąSerowe pączki dekorujemy dwu kolorowym lukrem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Serowe pączki nadziewane frużeliną

  1. Pingback: Karnawałowe kwiatki puchatki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Ekspresowe pączki serowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *