Pulpeciki z ciecierzycy

Wegańskie pulpeciki z ciecierzycy gotowe w  15 minut! Nie wymagają wyszukanych składników a ich smak możemy zmieniać poprzez dodawanie różnych ziół / przypraw. Nadają się do jedzenia na ciepło jak i na zimno więc warto je zapakować do pracy. Świetnie smakują podane np. z sosem pomidorowym.

DSC09001log.jpg

SKŁADNIKI / około 12 pulpetów :

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy – można wykorzystać ciecierzycę z puszki.
  • 1 cebula – około 100 g
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu – warto dodać pieprz ziołowy
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki mąki pszennej / bułki tartej
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • sól
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru.
  • Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze/robocie kuchennym i mielimy do uzyskania jednolitej masy.
  • Zawartość blendera mieszamy z podsmażoną cebulą.
  • Z powstałej masy formujemy kulki a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Upieczone wyciągamy na talerz wyłożony papierem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

DSC09017log.jpg

DSC08999log.jpg


Wegetariański obiad VII

Dodaj komentarz