Wegańskie pulpeciki z ciecierzycy gotowe w 15 minut! Nie wymagają wyszukanych składników a ich smak możemy zmieniać poprzez dodawanie różnych ziół / przypraw. Nadają się do jedzenia na ciepło jak i na zimno więc warto je zapakować do pracy. Świetnie smakują podane np. z sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI / około 12 pulpetów :
- 400 g ugotowanej ciecierzycy – można wykorzystać ciecierzycę z puszki.
- 1 cebula – około 100 g
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu – warto dodać pieprz ziołowy
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki mąki pszennej / bułki tartej
- 1 łyżka masła lub oliwy
- sól
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru.
- Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze/robocie kuchennym i mielimy do uzyskania jednolitej masy.
- Zawartość blendera mieszamy z podsmażoną cebulą.
- Z powstałej masy formujemy kulki a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Upieczone wyciągamy na talerz wyłożony papierem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.