Wiosenny przegląd książek

Dzień dobry!

Od publikacji naszego wiosennego numeru Małopolskiego Apetytu minęło już sporo czasu, zatem to doskonała okazja do przypomnienia mojego wiosennego przeglądu książek - zapraszam do lektury!




„Szczęśliwe garnki” to autorska kolekcja książek znanej podróżniczki Beaty Pawlikowskiej. Tak jak i zielona okładka, tak również zielone jest wnętrze książki – bób, brokuły, fasolka szparagowa, groszek. Zdecydowanie królują w niej zielone warzywa. W tej niewielkiej publikacji znajdziemy 34 przepisy na zdrowe dania zgodne z ideą kuchni pięciu przemian, jak również weganizmu. Czym jest owa kuchnia pięciu przemian? To nie tylko kierowanie się sezonowością produktów czyli porami roku, a przede wszystkim kolejnością dodawania poszczególnych składników do dań.

“Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę” Beata Pawlikowska
Wydawnictwo Edipresse Książki 2015
Cena 19,99 zł

Piękna, kwiatowa publikacja naszej redakcyjnej koleżanki Gosi musi koniecznie zagościć na Waszych półkach. Mowa o „Jadalnych kwiatach”, które kilka dni temu trafiły na półki księgarni. Wiele kwiatów oprócz ich podziwiania, możemy też skosztować i do tego właśnie zachęca nas autorka od wielu lat, zarówno na swoim blogu jak i we wcześniejszych publikacjach. Książka zawiera 178 przepisów z użyciem ponad 100 różnych kwiatów! Znajdziecie tutaj nie tylko znane i lubiane aromatyczne fiołki, róże, akacje, ale również nieco egzotyczne kwiaty bananowca czy też skrzyp lub sosnę. Przepisy poprzedza obszerny i dokładny wstęp dotyczący zbioru, wartości odżywczych, jak również przechowywania kwiatów. Obowiązkowa pozycja dla żądnych nowych smaków jakimi są bez wątpienia jadalne kwiaty. Książka trafiła do mnie niemal prosto z drukarni, więc pachnie jeszcze drukiem, a szkoda, że nie tymi pięknymi kwiatami, które uśmiechają się do nas z każdej strony.

“Jadalne kwiaty” Małgorzata Kalemba-Drożdż
Wydawnictwo Pascal 2016
Cena 44,90 zł

Audrey Hepburn chyba nikomu nie trzeba przedstawiać – światowej sławy aktorka, którą mogliśmy podziwiać w wielu świetnych filmach. Dzisiaj za sprawą jej syna możemy zajrzeć do jej kuchni, bo jak się okazuje Audrey była świetna kucharką! „Audrey w domu” to piękny album zawierający wspomnienia, zdjęcia i przede wszystkim ulubione przepisy gwiazdy. Mimo iż bez wątpienia była gwiazdą Hollywood, to bardzo ceniła rodzinę i dbanie o domowe ognisko. To jedna z piękniejszych, o ile nie najpiękniejsza biografia pełna emocji. Syn Audrey spisał się wyśmienicie przygotowując tak wyjątkową, napisaną od serca publikację. Nie tylko możemy poczuć się jakbyśmy byli razem z nią w Rzymie i wspólnie przygotowywali gnocchi alla Romana, ale też możemy zaprosić ją do naszej kuchni i wspólnie odkrywać aromaty dań, które tak uwielbiała.

“Audrey w domu. Wspomnienia o mojej mamie” Luca Dotti
Wydawnictwo Literackie 2016
Cena 44,90 zł

Szukasz kompendium wiedzy na temat superfoods? Już nie musisz! Przed Wami świetna książka, wypełniona po brzegi fachową wiedzą jak również przepisami! Mowa o książce Beaty i Patrycji Cieślowskich. Wielu z nas uważa, że tak zwane superfoods to produkty bardzo drogie. Spójrzmy na ceny chia, spiruliny czy zielonego jęczmienia, ale… ale mamy mnóstwo produktów o wysokiej wartości odżywczej wśród naszych rodzimych produktów. Pomidory, borówki, głóg, jarmuż i wiele wiele innych! Jak widać, wystarczy wyjść na targ i cieszyć się zdrowymi produktami, w przystępnych cenach. W książce opisano 52 produkty, każda pozycja to dokładny opis produktu, informacje jakie posiada superwartości i jak go wykorzystać, oczywiście nie zabrakło propozycji przepisów. 

“SUPERFOODS czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej” Beata Cieślowska, Patrycja Cieślowska
Wydawnictwo SBM 2016
Cena 29,95 zł

Kojarzycie książkę „Sałatlove”? Publikacja pełna zdjęć talerzy z sałatkami i prostych przepisów… Dzisiaj zachęcam Was do zapoznania się z kolejną książką Davida Bez czyli „Śniadanlove”! Ta sama koncepcja czyli proste przepisy i liczne zdjęcia barwnych kompozycji w śniadaniowych miseczkach. Jest zarówno słodko-owocowo jak i na słono-wytrawnie. Jeśli masz problem z przygotowaniem ciekawego śniadania, które zastąpi nudne kanapki, to świetnie trafiłeś. Szybkie do przygotowania propozycje autora z pewnością sprawią, że początek dnia będzie smaczniejszy. Dużym atutem jest również to, że każde z dań łatwo spakować i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. W końcu śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia. 

“Śniadanlove” David Bez
Wydawnictwo Buchmann 2016
Cena 49,99 zł

Czym wyróżnia się książka „Pysznie dla rodziny i przyjaciół” spośród innych kulinarnych pozycji? To idealna propozycja dla młodych pań domu, które stoją przed wyzwaniem przygotowania uroczystego obiadu dla rodziny czy przyjaciół. Książka to 28 kompletnych propozycji menu dla 6 osób do przygotowania w domu! Jest to pierwsza tego typu publikacja w Polsce! Dania nie są zbyt trudne, każde jest dokładnie opisane, a nawet opatrzone uroczymi rysunkami i infografikami, a smaki tak różnorodne, że na pewno znajdziesz coś dla siebie. Jeśli stoisz przed rozpoczęciem gotowania dla bliskich, to będzie to doskonały start. Stres spędzający sen z powiek pójdzie w niepamięć, a dodatkowo nie będziesz musiała spędzać dwóch dni w kuchni, a tylko kilka godzin.

“Pysznie dla rodziny i przyjaciół” Joanna Drzazga, Gosia Wieruszewska
Wydawnictwo Muza SA 2016
Cena 39,90 zł