poniedziałek, 23 maja 2016

Truskawkowe Kropeczki



Składniki:
ciasto:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  •  4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1op budyniu o smaku waniliowym
  • 6 łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 krem:
  • 1 op serka mascaropne
  • 3 galaretki truskawkowe
  • dodatkowo
  • 250 g truskawek
Przygotowanie:
  • Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną. 
  • Białka oddzielamy od żółtek. 
  • białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną, a następnie cukier i budyń, delikatnie mieszamy, stopniowo wlewamy żółtka 
  • Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki. 
  • biszkopt przelewamy do foremki i pieczemy go w 150-160*C przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by ostygł.
  • w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- 2 galaretki przygotowujemy w połowie ilości wody, studzimy i mieszamy z serkiem mascarpone
  • truskawki kroimy na mmniejsze kawałeczki i zalewamy trzecią galartką, przygotwaną według informacji na opakowaniu, wylewamy na tlaerz lub jeszcze lepiej na foremkę do tarty i wstawiamy do lodówki
  • ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty jeden nasączamy ponczem z herbaty i cytryny, wykładamy krem
  • w drugim kieliczkiem wycinamy kółeczka i układamy na kremie, w dziurki wkładamy wycięte tym samym kieliszkiem kółeczka z galarteki z truskawkami
  • SMACZNEGO!  
     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz