Szybka i dietetyczna pierś kurczaka

Szybka i dietetyczna pierś kurczaka

Smaczna, szybka w przygotowaniu i zdrowa – taka właśnie jest pierś z kurczaka, o ile nic nie sknocimy po drodze. Dziś chcę zapoznać Was z moim przepisem na dietetyczną pierś, która bynajmniej w tyłek nie idzie.

0.

Lista zakupów:

  • Pierś kurczaka – tyle, ile zjecie
  • Płatki owsiane – kilka garści, na panierkę
  • 1 jajko
  • Olej kokosowy do smażenia
  • Sól i pieprz

[:Listonic]


1

Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błonek i kroimy na cieńsze płaty, a następnie solimy i pieprzymy z dwóch stron. Jajko bełtamy. Płatki owsiane miksujemy w celu uzyskania drobniejszej konsystencji – nie jest to niezbędne, ale w ten sposób lepiej przykleją się nam do mięsa.


2Doprawione mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w płatkach.


3Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju kokosowego, a następnie smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia się panierki.

 


4Wyjmujemy kotlety na talerz, nakładamy dodatki i wcinamy.


Smacznego!



Dlaczego zamieściłem ten przepis?

Po pierwsze: jest zdrowy.
Według tabel wartości odżywczych filet drobiowy zawiera aż 22% białka przy znikomej ilości węglowodanów (1,6%) i tłuszczy (3%). Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika, a ponadto zawierają wiele witamin i minerałów. Mają też korzystny wpływ na proces trawienia oraz dają poczucie sytości. Olej kokosowy uważany jest za najzdrowszy olej na świecie, a spożywanie go – idąc za informacjami zamieszczanymi na internetowych portalach okołozdrowotnych – pozwala pozbyć się otyłości brzusznej, gdyż wykorzystywany jest do produkcji energii i nie odkłada się w postaci tłuszczu. Czyli obiad pójdzie w bicki zamiast w biodra.  😉

Po drugie: jest dietetyczny.
Skład potrawy służy osobom będącym na diecie. Dodatkowo polecam nie wzbogacać powyższego dania o produkty skrobiowe, o ile nie mamy wysokiego zapotrzebowania energetycznego (np. nie wykonujemy pracy fizycznej). Absolutnie nie proponuję głodzenia się – porcja 250 g mięsa na osobę, uzupełniona o warzywa w postaci np. surówki, powinna w zupełności wystarczyć do osiągnięcia uczucia sytości.

Po trzecie: jest prosty i szybki.
Podobieństwo do popularnego „schabowego” widoczne jest na pierwszy rzut oka. W powyższym przepisie wykorzystujemy tylko inne mięso. I inną panierkę. I inny olej. Reszta jest identyczna.  😉

Po czwarte: jest przejrzysty.
Zmielone płatki owsiane są o niebo bardziej naturalne niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które – nie oszukujmy się – nie do końca wiemy, co zawierało i w jakim stanie w momencie mielenia było. Chyba że sami pieczecie chleb, który później suszycie i mielicie.  🙂

Print Friendly, PDF & Email

Czy podobał Ci się przepis?

Kliknij na gwiazdkę aby go ocenić!

Średnia ocen 1 / 5. Licznik ocen: 1

Bądź pierwszym, który oceni ten przepis!

Przykro nam, że nie spodobał Ci się przepis

Odezwij się do nas jeśli masz jakieś uwagi!

Powiedz nam jak możemy ulepszyć nasze treści

endriu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *