sobota, 21 maja 2016

Bułki drożdżowe z ziarnami

 Wszyscy pieką na potęgę - więc ja też ;) Moja przygodę z pieczywem zaczynam od bułek. Przepis pochodzi z książki Familienküche. Schnell, preiswert und immer eine neue Idee. Przepis jest bardzo prosty i co najważniejsze nie trzeba długo czekać na pałaszowanie ;) Bułki są cudownie mięciutkie i świetnie sprawdzą się na leniwe weekendowe poranki z rodziną :) Zapraszam!



Bułki śniadaniowe drożdżowe

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 130g słonecznika, pestek dyni itp
  • 20g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszać z 100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem  i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie na stolnicy obsypujemy ciasto maka i jeszcze raz wyrabiamy. 
  3. Następnie rolujemy, nie rozciągając zbytnio. tak przygotowany wałek tniemy na porcje z których formujemy w dłoniach bułeczki. Te z kolei kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wszystkie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy reszta ziaren.
  5. Ostrym nożem nacinamy krzyżyk.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C góra-dół lub 180'C w termoobiegu. Pieczemy 20 minut, jeśli chcemy mieć mocniej spieczone wystarczy trochę dłużej potrzymać w piekarniku.
  7. Studzimy na kratce.
Smacznego!

Ps. Świetnie smakują zarówno na słodko z ulubionym dżemem jak i z białym serkiem i rzodkiewką :)


2 komentarze:

Dodaj swój komentarz