sobota, 21 maja 2016

sok z marchwi

Składniki

  • 8 marchewek obranych i pokrojonych w kostkę
  • 4 zielone jabłka, pokrojone na kawałki
  • kawalek świeżego imbiru
Wykonanie
Umieścić składniki w wyciskarce (jeśli nie masz można również użyć miksera)i wycisnąć sok. Konsumować sok zaraz po przygotowaniu:))


Marchew pomaga ciału w utrzymania zdrowej tkanki łącznej, zębów i dziąseł. Jej właściwości przeciw utleniające pomagają organizmowi bronić się przed chorobami i gromadzenie szkodliwych wolnych rodników
Ta roślina zawiera stałą ilość witamin z grupy B, takie jak kwas foliowy, witaminę B6 (pirydoksyna), tiamina, kwas pantotenowy, itd. Substancje te są ważne, ponieważ działają one jako kofaktory enzymów w procesach przemiany materii w organizmie.
Marchew zawiera także zdrową ilość minerałów, w tym miedź, wapń, mangan, potas i fosfor.
Potasu jest ważnym składnikiem płynach komórkowych i ciała ułatwia kontrolowanie rytm serca poprzez neutralizowanie sodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com