Piekielnie ostre i aromatyczne 🙂
Składniki
filet z dorsza 0,5 kg
mleko kokosowe 1 puszka
pasta curry zielona 50 g
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
brokuły ok. 30 dkg
mielona trawa cytrynowa
sos rybny
sos chili
sól
Sposób przygotowania
Dorsza pokroić w średnią kostkę, posypać trawą cytrynową, polać 3-4 łyżkami sosu rybnego i 1 łyżka sosu chili. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek rozgnieść i posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, dodać pastę curry. Podsmażyć. Do cebuli wlać mleczko kokosowe, rozmieszać i zagotować.
Do gotującego się curry wrzucić brokuły (u mnie mrożone) i gotować pod przykryciem 5 minut.
Kiedy brokuły zmiękną dodać dorsza, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować 10 minut. Dosolić do smaku. Podawać z ryżem.
curry z dorszem? zaprosisz mnie na obiad? 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jak najbardziej 🙂 Kiedy tylko chcesz 🙂
PolubieniePolubienie
Muszę wypróbować, mój uwielbia pikantne dania 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie