Ogniste zielone curry z dorszem

Piekielnie ostre i aromatyczne 🙂

Składniki

filet z dorsza 0,5 kg

mleko kokosowe 1 puszka

pasta curry zielona 50 g

cebula 2 szt

czosnek 3 ząbki

brokuły ok. 30 dkg

mielona trawa cytrynowa

sos rybny

sos chili

sól

Sposób przygotowania

Dorsza pokroić w średnią kostkę, posypać trawą cytrynową, polać 3-4 łyżkami sosu rybnego i 1 łyżka sosu chili. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek rozgnieść i posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, dodać pastę curry. Podsmażyć. Do cebuli wlać mleczko kokosowe, rozmieszać i zagotować.

Do gotującego się curry wrzucić brokuły (u mnie mrożone) i gotować pod przykryciem 5 minut.

Kiedy brokuły zmiękną dodać dorsza, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować 10 minut. Dosolić do smaku. Podawać z ryżem.

5 uwag do wpisu “Ogniste zielone curry z dorszem

Dodaj komentarz