Witam serdecznie
Tym razem pokażę jak
upiec tradycyjną Focaccie w piekarniku, tak naprawdę Focaccia jest
rodzajem zwykłego pieczywa wypiekanego we Włoszech z różnymi
dodatkami takimi jak pomidory koktajlowe, rozmaryn, różnego rodzaju
zioła, oliwki. Ja przygotowałam dużą Focaccie na całą blachę z
piekarnika i na jednej połowie ułożyłam pomidorki koktajlowe i
posypałam oregano a na drugiej połowie ułożyłam rozmaryn ale
możemy użyć innych dodatków. Jeszcze tylko napisze że Focaccia
jest bardzo smaczna, puszysta i idealnie nadaje się do podania jako
przekąska, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje
tradycyjne pieczywo.
Do przygotowania
Focacci będziemy potrzebować:
1 kg mąki pszennej
(typ 450, 500 lub 550)
600 ml letniej wody
60 g drożdży świeżych
70 ml oleju lub oliwy
2 łyżeczki cukru
(około 12 g)
2 łyżeczki soli z
lekką górką (około 20 g)
dodatki do focacci:
pomidorki koktajlowe
oregano
rozmaryn świeży lub
suszony
olej lub oliwa do
pomalowania focacci przed pieczeniem
dodatkowo około 50 g mąki do podsypania podczas wyrabiania
Link do filmu z
przygotowania: Focaccia z rozmarynem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
Do miski
rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację )
około 50 ml letniej wody, jedną dużą łyżkę mąki.Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto: mąkę, wodę, olej, sól i mieszam łyżką w
misce do wstępnego połączenia się składników.Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłońmi około 4 minut aż się stanie gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni – ciasto jest dość luźne więc wyrabiam je delikatnie i obficie podsypuję blat mąką użyję do tego około 50 gramów mąki.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, delikatnie rozciągam i robię wałek na długość blachy do pieczenia. Następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut.
Po 10 minutach ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem i dłońmi rozciągam je na wielkość blachy.
Następnie na cieście robię palcami wgłębienia, blachę nakrywam ściereczką i pozostawiam do podrośnięcia na około 10 minut.
Przed pieczeniem focaccie maluję olejem lub oliwą, połowę ciasta posypuję oregano i układam pomidorki. Na drugiej połowie układam rozmaryn.
Focaccie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na zloty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po około 40 minutach:
Gdy ciasto wyrasta blachę wykładam papierem
do pieczenia i smaruję olejem. Umyte pomidorki przekrawam na pół.Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, delikatnie rozciągam i robię wałek na długość blachy do pieczenia. Następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut.
Po 10 minutach ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem i dłońmi rozciągam je na wielkość blachy.
Następnie na cieście robię palcami wgłębienia, blachę nakrywam ściereczką i pozostawiam do podrośnięcia na około 10 minut.
Przed pieczeniem focaccie maluję olejem lub oliwą, połowę ciasta posypuję oregano i układam pomidorki. Na drugiej połowie układam rozmaryn.
Focaccie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na zloty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Focaccia z rozmarynem i pomidorkami jest gotowa,
można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Po prostu uwielbiam i z chęcią się częstuje :-)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję za Pani przepisy zawsze proste i smaczne trochę zmieniam dodaje oliwki,pycha😉
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że przepisy się przydają. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń