Krokieciki

Składniki

ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mleka

mąka

1 jajko

1 łyżka oleju

przyprawy:

sól, zioła prowansalskie, czosnek, mielony kminek

farsz:

30-40 dkg ugotowanego mięsa

(wieprzowe, drobiowe, co kto woli)

30 dkg pieczarek

30 dkg kapusty kiszonej

2 duże cebule

1 jajo

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona

jajko i bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe o odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażyć krótko, żeby potem nie pękały.

Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i smażyć do odparowania wody. Cebule posiekać i podsmażyć. Kapustę kiszoną odgotować i drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać z jajkiem i przyprawami.

Jajko roztrzepać z dodatkiem mleka i przypraw. Na naleśniki nakładać farsz…

… zwijać, maczać w jajku i panierować w bułce.

Smażyć na rozgrzanej patelni na ciemnozłoty kolor.

Podawać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz