Składniki
ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
mąka
1 jajko
1 łyżka oleju
przyprawy:
sól, zioła prowansalskie, czosnek, mielony kminek
farsz:
30-40 dkg ugotowanego mięsa
(wieprzowe, drobiowe, co kto woli)
30 dkg pieczarek
30 dkg kapusty kiszonej
2 duże cebule
1 jajo
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona
jajko i bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe o odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażyć krótko, żeby potem nie pękały.
Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i smażyć do odparowania wody. Cebule posiekać i podsmażyć. Kapustę kiszoną odgotować i drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać z jajkiem i przyprawami.
Jajko roztrzepać z dodatkiem mleka i przypraw. Na naleśniki nakładać farsz…
… zwijać, maczać w jajku i panierować w bułce.
Smażyć na rozgrzanej patelni na ciemnozłoty kolor.
Podawać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego 🙂