Nie dowierzałam, jak zobaczyłam w kilku przepisach, że można zrobić rybę z... selera! I ponoć smakuje jak ryba! Nie uwierzę, póki nie spróbuję - pomyślałam i zabrałam się do gotowania :)
Efekt naprawdę smaczny i... rzeczywiście trochę smakuje jak ryba :) to chyba ta przyprawa ;)
Świetna przekąska, polecam :) Wersji przepisu jest kilka, ja zrobiłam opcję najprostszą z możliwych, bo chciałam szybko spróbować ;)
Składniki:
2 małe selery
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz ziarnisty
łyżka sosu sojowego
oliwa do smażenia
sól, przyprawa do ryby ,
mąka do obtaczania - użyłam ryżowej
1,5 l wody
Przygotowanie:
- Selera umyj, obierz, pokrój na 1 cm plastry
- Wodę zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem (dałam około łyżki ziaren) i sosem sojowym
- Dodaj seler i gotuj aż zmięknie (około 15 minut)
- Odcedź i ostudź
- Mąkę zmieszaj z pieprzem i przyprawą do ryby, obtaczaj w niej kawałki selera
- Smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.