Kasza jaglana z musem truskawkowym.

Szybki i prosty deser bez dodatku cukru .
Kasza jaglana z musem truskawkowym i
kawałkami owoców smakuje świetnie.

IMG_0676

Składniki: na cztery porcje
1 szklanka kaszy jaglanej
1 kg truskawek
Na jedną szklankę suchej kaszy potrzebujemy 2 i 1/4 szklanki
wody .Wstawiamy wodę w garnku z grubym dnem ,a kaszę
wsypujemy na suchą patelnię i prażymy często potrząsając
patelnią ,aby wszystkie ziarenka się uprażyły .Trwa to około
2 minuty .Ostrożnie ,bo mogą się przypalić .Następnie
przesypujemy uprażoną kaszę do garnka z gotującą się wodą
i gotujemy ją na małym ogniu około 15 minut ,aż wchłonie
cały płyn .Nie mieszamy .Po ugotowaniu przekładamy do suchego
naczynia i gotowe .

O,5 kg truskawek myjemy ,odcinamy zielone końce i blendujemy na
mus.
Resztę truskawek kroimy na kawałki .

W słoiczkach ,szklankach umieszczamy najpierw kilka łyżek zimnej
kaszy ,potem wlewamy mus truskawkowy i na wierzch dokładamy
owoce w kawałkach .Smacznego!.

Jeśli wolicie kaszę o konsystencji musu możecie ją również zblendować .

IMG_0673

IMG_0672

17 uwag do wpisu “Kasza jaglana z musem truskawkowym.

  1. Jak jaglanka to ja z chęcią się piszę na taki deser. Uwielbiam kaszę jaglaną, a i pyszne truskawki to jest coś, w czym się rozsmakowuje. Mniam 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Dodaj komentarz