wtorek, 10 maja 2016

Tacos z kurczakiem

Nuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu.

SKŁADNIKI:
  • 4 łyżki Sos ostry chili
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok. 300 g kalafior bądź/i brokuł
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • Sałata lodowa
  • Ogórek zielony 
  • Przyprawa kebab-gyros
PRZYGOTOWANIE:
  1. Do miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło.
  2. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł.
  3. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko. 
  4. Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min.
  5. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego kurczaka i dopraw przyprawą kebab-gyros. Smaż  aż będą gotowe.
  6. Sałatę umyj i porwij na kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki.
  7. Małe placki tortilli przygotuj w piekarniku. 
  8. Układaj warstwami sałata-kurczak-ogórek kalafior.
Ta wersja jest podana bez sosu. Jeżeli chcesz to możesz polać je sosem czosnkowym






2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i faktycznie to doskonała propozycja zarówno na obiad jak i kolację. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń