Nowe Przepisy

wtorek, 10 maja 2016

Focaccia Czosnkowa z Patelni

przepis focaccia patelnia

Witam serdecznie
Propozycja na focaccie czosnkową z patelni, jest to dobra alternatywa dla osób które nie posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie. Focaccia to rodzaj pieczywa pieczonego we Włoszech, można je podawać jako przekąskę, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo.

Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować:

Użyłam patelni o średnicy 28 cm

500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniej wody
2 łyżeczki drożdży suchych (instant)
3 łyżki oleju lub oliwy (około 40 ml)
1 łyżeczka soli (10 g)
1 łyżeczka cukru (6 g)

2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ziół prowansalskich

olej lub oliwa do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Focaccia czosnkowa z patelni



Przygotowanie:
Do oleju lub oliwy dodaję zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszam.
Do miski w której przygotuję ciasto daję drożdże, cukier oraz wodę, mieszam łyżką i odstawiam na około 5 minut.
Po 5 minutach do miski dodaję pozostałe składniki na ciasto, sól, olej wymieszany z czosnkiem i ziołami, mąkę i wszystko razem mieszam łyżką.
Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłońmi około 4 minut tak żeby stało się gładkie, lśniące i żeby nie kleiło się do dłoni.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość- moje ciasto wyrastało około 60 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.


ciasto na focaccia


Po około 60 minutach:
Dłonie nawilżam olejem i wykładam wyrośnięte ciasto na blat i formuję wałek. Ciasto dzielę na dwie równe części (jeżeli do smażenia focacci użyjemy mniejszej patelni niż moja to ciasto dzielimy na więcej części ).
Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę, następnie kulki ciasta nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło.

Końcowe przygotowanie focacci:
Blat smaruję olejem, kładę kulkę ciasta i rozwałkowuję na wielkość patelni, aby łatwiej było mi je rozwałkować wałek smaruję olejem.
Po rozwałkowaniu na placku robię wgniecenia palcem, patelnię smaruję olejem i kładę placek.


focaccia koniec


Patelnię stawiam na gazie i smażę focaccie pod przykryciem na średnim palniku na nie wielkim płomieniu przez około 8 minut tak żeby spód się zrumienił (długość smażenia zależy od wielkości płomienia).




Następnie górę placka maluję olejem i przewracam na drugą stronę i również smażę pod przykryciem około 6 minut tak żeby spód się zrumienił – focaccia jest gotowa.





Focaccia czosnkowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


focaccia środek

1 komentarz :

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.