Składniki:
- 3 duże, czerwone papryki
- 2 średnie cebule
- 200g pieczarek
- 1 nieduża cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów/3 duże pomidory bez skórki, pokrojone
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
Cebule i pieczarki obrać, pokroić w grubszą kostkę. Cukinię i papryki oczyścić i również pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Olej rozgrzać w sporym garnku, podsmażyć czosnek i cebule. Następnie dodać cukinię i papryki oraz pieczarki. Przesmażyć przez około 2-3 minuty. Całość zalać pomidorami i dolać nieco wody (1/3 szklanki). Zagotować i gotować około 15-20 minut na niedużym ogniu pod koniec dodając przyprawy. Warzywa nie mogą się rozpadać, mają być półtwarde, a na małym ogniu łatwo tego dopilnować. Podawać z ryżem, grzankami lub solo.
Leczo chodzi za mną od tygodnia!
OdpowiedzUsuńBo leczo, przynajmniej u mnie, jest z gatunku "chodzących". No bym zrobiłam ale czasu nie ma... A jak się wezmę, to chwila moment i gotowe. A to jest pyszne, nieprzekombinowane. Można je wzbogacić jakimś mięskiem, ale samo też jest mniam! :)
UsuńUwielbiam ! Właśnie dzisiaj mam na obiad :D
OdpowiedzUsuńLeczo jest zawsze dobre :) odgrzewane przed namiotem też :)
UsuńLeczo jest zawsze dobre :) odgrzewane przed namiotem też :)
Usuń