Składniki:
- 600 - 700g suchego lub zakalcowatego ciasta
- 100g biszkoptów
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 300g gęstej, twardej marmolady wieloowocowej
- 100g tartej, białej czekolady
- 100g mielonych migdałów
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych + 1/2 szklanki do obtoczenia
- 100g rozpuszczonego masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki nutelli
- 2 łyżki Amaretto
Przygotowanie:
Biszkopty i ciasta pokruszyć na drobne kawałki. Włożyć do dużej miski. Dodać bakalie, czekoladę, marmoladę, mleko, rozpuszczone masło, nutellę, kakao i Amaretto. Wszystko utrzeć najpierw do połączenia składników mikserem, a następnie najlepiej włożyć ręce do środka i wyrobić ręcznie. Masa jest dość luźna, ale spokojnie, stężeje. Utoczyć niewielkie kuleczki (lub większe! Jak kto lubi :)), obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić około 2-3 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz