Składniki do kupienia w Almie
0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
1/2 papryki
2 ząbki czosnku
10 dkg sera żółtego
sól, pieprz
słodka papryka
1 łyżeczka musztardy
dodatkowo:
8 bułek do burgerów
kawałek kapusty pekińskiej
1-2 pomidory
Sposób przygotowania
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połowę sera zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki razem z jajkiem, musztardą i przyprawami dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować 8 kotletów. Tacki aluminiowe lekko natłuścić i ułożyć na nich kotlety. Grillować z obu stron około pół godziny.
Pod koniec grillowania kotlety posypać resztą startego sera i zapiekać aż się rozpuści. Bułki przekroić na pół i ugrillować po wewnętrznej stronie. Bułki smarować sosem cebulowym, na to poszatkowana pekinka, plastry pomidora, kotlet, sos i druga połowa bułki. Smacznego 🙂
Bardzo lubię takie domowe dania 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W domowym zawsze wiemy, co jest w środku 🙂 Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie