AdSense

piątek, 6 maja 2016

Ryż zapiekany z warzywami

        Kolejny przepis z serii "Awaryjne". Łatwa zapiekanka, która powstała wtedy, gdy akurat w lodówce nie było w czym przebierać. W innych okolicznościach można by bardziej urozmaicić skład, ale w tej prostej wersji całkiem nieźle smakuje.

 
2 saszetki ryżu
1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię
kilka łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY
2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
ketchup pikantny
10 dag sera żółtego
przyprawa typu Kucharek, sól, papryka mielona ostra

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa przesmażyć na oleju (około 10 minut), lekko rozdrobnić. Przestudzić. Połączyć 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany oraz 3 łyżki ketchupu. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać wszystkie składniki potrawy. Przyprawić Kucharkiem i niewielką ilością ostrej papryki. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać ketchupem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense